Sailor Fuku, vagyis a セーラー服.
A sailor fuku (szó szerint: tengerészruha) japán iskolai egyenruha, amit a felsőtagozatos gimnazisták viselnek, illetve a felsőbb oktatásban résztvevő diákok. Az egyenruha először 1921-ben szerepelt Japánban, és igen elismert lett. Elsőként a Fukuoka Jo Gakuin egyetem vezetője, Elizabeth Lee mutatta be a ruhát.
Az öltözék általában egy tengerészgalléros blúzból és egy rakott szoknyából áll. A téli és a nyári viselet közötti különbség abban áll, hogy míg nyáron a felsőrésznek ujja rövid, szoknyájának anyaga is vékonyabb, addig a téli viseletnek az ujj része hosszú és mind a szoknya, mind a felsőjének anyaga melegebb. Kiegészítőként egy elöl megkötött szalag látható a felsőn.
A Sailor Fuku igen elterjedt lett, olyannyira, hogy különféle jelmezboltokban is gyártják őket, hogy a kisebb gyerekek is hozzáférhessenek, főleg jelmezversenyek alkalmából. De nemcsak a való világban, hanem az anime és manga piacon is jellemző öltözék a különféle karaktereknek. Az iskolákban sok változáson esett át, mert a lázadó diáklányok változtattak a ruha szabásán, fazonján. A szoknyát vagy meghosszabbították, avagy megrövidítették, emellett a szalagot levették a ruháról, és általában az ujját felhajtották.
A sailor fuku eredeti színei tengerészkék, fehér, fekete, esetleg a szürke. 1990-es évektől lehetett csak színesebb sailor fukukat viselni.
A ruhához tartozó cipő barna, vagy fekete volt, és általában fehér hosszú zokni társult hozzá.
Kagome ruhájára is illenek a leírtak, azzal a különbséggel, hogy az övé zöld színű, piros szalag található a felsőjén, a barna cipő és a hosszú, fehér zokni is megegyezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kyra.blog.hu/api/trackback/id/tr822086140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása