Thessa 2011.03.12. 15:22

Shinigami

A Kyoukai No Rinne alapján merült fel bennem a kérdés, hogy vajon írjak-e egy cikket a shinigamikról, hiszen maga Rinne, a történet férfi főszereplője is az..

A shinigami (死神) szót halálistenként, vagy halálszellemként a legcélszerűbb fordítani. A shinigami kialakulásának jelentősége a Meiji-korszakra, vagyis 1868. és 1912. közöttre tehető. A shinigami különféle munkákban szerepelt, min például egy rakugo előadás nevét is viseli, illetve egy japán szerző is írt egy könyvet tele képekkel, mely nagy szerepet játszott a későbbi felfogásban a démonokat, szellemeket tekintve. Ez a könyv 5 kötetből áll, a szerző: Takehara Shunsen; könyvének címe: Ehon Hyaku Monogatari. De az első megjelenését ennek a kifejezésnek, mégis egy rakugo játékra teszik, mely a Shinigami nevet viseli, és úgy vélik, hogy ez egy olasz operán alapszik, melynek a címe: Crispino e la Comare.
Ma pedig majdnem mindennapos használat, hiszen több animében, illetve mangában is feltűnik maga a kifejezés, ilyen például a Kyoukai No Rinne, de egyéb híres történetek is, mint például a Death Note, Bleach, Full Moon wo Sagashite, illetve a Soul Eater.
A shinigaminak az a szerepe, hogy az eltévedt lelkeket átsegítse a túlvilágra.

A japán kultúrát tekintve meg kell említenem legalább egy ilyen istenséget, akit ugyan nem szoktat shinigamiként emlegetni, de a szerepe nagyon közel áll hozzá. Az istenségnek több elnevezése is van: Emma; Yemma; Enma (閻魔). Ez az istenség egyaránt uralkodó és bíró az alvilágra nézve, ugyanis ő az, aki rendelkezik azzal, hogy azon lelkek, akik különféle bűnöket követtek el, miként szülessenek újjá. Tehát ő az az istenség, aki rendelkezik a lelkek sorsa felől, ő az, aki meghatározza, hogyan szülessen újjá az adott lélek. Enma férfi formában jelenik meg, egy ecsettel, és könyvvel a kezében, mely a lelkek listáját, és testük halálának dátumát tartalmazza.

Említésre méltó továbbá a teremtés története is. Két istenségről van szó: Izanami-No-Mikoto (női istenség), és Izanagi-No-Mikoto (férfi istenség). Az ő feladatuk volt, hogy megteremtsék a világot, pontosabban az első földeket. Segítségképpen a főistenségektől kaptak egy ékkövekkel díszített lándzsát, ez volt az úgynevezett "mennyei lándzsa", vagyis az Ame-no-nuboko. Amikor egy csepp sós víz érte a lándzsa élét, kiemelkedve az óceánból, létrejött egy sziget, melynek neve: Onogoro, vagy Onogoroshima. Ezen a szigeten építettek egy oszlopot: Ame-no-mihashira, és e köré pedig egy palotát. Az oszlopot Izanami és Izanagi körbejárták, ellentétes irányból, annak céljából, hogy gyermekük szülessen, de az első próbálkozás sikertelennek bizonyult, hiszen két torz lélek, született: Hiruko ("pióca-gyerek"ként lehetne fordítani, mert csont nélkül született, és csak pár napig bírt életben maradni, később ő lett a halászok istene) és Awashima ("halvány-sziget"). Mint kiderült, nem Izanaginak kellett volna előbb megszólalnia a találkozást követően, így a következő alkalommal már helyesen jártak el. Így történt, hogy megszületett nyolc sziget: Awaji, Iyo (később: Shikoku), Ogi, Tsukusi (később: Kyushu), Iki, Tsushima, Sado, Yamato (később: Honshu). Még hat szigetet, és istenségeket hoztak világra, de amikor Kagu-Tsuchi, a gyermek, a tűz megtestesítője megszületett Izanami belehalt. Izanagi sohasem tudta feldolgozni felesége halálát, ezért az újszülöttet azonnal megölte. Izanamit a két régi tartomány határára temették: Izumo és Hoki közé, melyek a ma ismert Yasugi és Shimane tartomány. Izanagi nem bírta felesége nélkül, így követte őt a túlvilágra, felesége ugyan erősködött, hogy már nem olyan, mint régen, egykori férje nem hitt neki, és kérte, hogy jöjjön vele vissza az élők sorába, annak ellenére kérlelte, hogy nem látta feleségét a sötétben, a homályban. Ám amikor fényt csinált, akkor világosan látta, hogy mi az igazság, a gyönyörű felesége csupa csont volt, aki már eggyé vált a földdel.. Izanagi menekülni kezdett előle, mert nem bírta elviselni látványát, de a feleségnek ez rosszul esett, így követte férjét, aki végül eltorlaszolta a barlang kijáratát, ahol nyugodott az asszony. Izanami a szikla túloldaláról kiáltotta, hogy minden egyes nap megölne 1000 embert, míg Izanagi azt kiáltotta, hogy nap, mint nap teremtene 1500-at..
Így történt, hogy Izanami, aki akkoriban a teremtés istennője lett, a halál istene lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kyra.blog.hu/api/trackback/id/tr412733501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása